IZBOLJŠAJTE SVOJO KONDICIJO

Vaše srce neutrudno bije vsak trenutek vsakega dne in podpira delovanje celotnega telesa. To res ni kar tako za organ in mišico, ki nikoli ne počiva. Na dan utripne okoli 100 000-krat in s tem skozi krvožilni sistem, katerega žile in arterije skupaj merijo kar okoli 100 000 km, prečrpa 7 500 litrov krvi. Pomagajte svojemu srcu in ga okrepite s kardiovaskularno vadbo.

Študije kažejo, da ima pozitivne učinke na naše zdravje, počutje in srce že 30-40 minut gibanja na dan. Učinkovit je tako trening za kondicijo kot tudi za mišično moč. Poglejmo razlike.

AEROBNO 
Aerobna vadba je vadba, pri kateri je cilj povišati srčni utrip in ga povišanega držati več kot nekaj minut. Takšna vadba direktno vpliva na naš krvožilni sistem, saj z njo aktiviramo pljuča, srce in velike mišične skupine. Primeri aerobne vadbe so tek, pohodništvo in plavanje.

ANAEROBNO
Anaerobna vadba pa poveča mišično moč tako, da izvajamo kratke, intenzivne treninge. Temu pravimo tudi vadba z nadobremenitvijo in je prav tako učinkovita za vzdržljivost ter zdravje srca, kar dosežemo skozi kratke serije na meji naših zmogljivosti. Primeri take vadbe so šprint, poskoki in dvigovanje uteži. 

Obe vrsti vadbe nudita veliko koristi za naše zdravje in počutje. Najbolje je, da izberemo tisto, ki nas bo pripeljala do naših ciljev, v vsakem primeru pa je aerobna vadba zelo koristna. Začnite počasi in postopoma povečujte intenzivnost, da se bo telo lahko sproti prilagajalo.

Viri:
https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/difference-between-aerobic-and-anaerobic#TOC_TITLE_HDR_1

CONVERSATION

0 komentarji:

Objava komentarja

Instagram

Sledi nam