10 napotkov za zdrava prebavila

Prebavila pretvarjajo hrano, ki jo zaužijete, v hranila, ki vas »poganjajo« tekom dneva. Kadar ti organi delujejo neusklajeno, skušajo vzpostaviti normalno stanje, kar lahko spremljajo resne težave. Sledi 10 napotkov, s katerimi jim boste pomagali, da bodo delovala na višku svojih moči.


1. Uživajte veliko vlaknin: naj želodec ostaja zadovoljen in zdrav z živili, ki vsebujejo veliko vlaknin, t.j. tudi s polnovrednimi žiti, zelenjavo in sadjem. Če boste zaužili več vlaknin, ne bo hrana samo enakomerno potovala po prebavilih, ampak boste lahko omilili tudi simptome najrazličnejših prebavnih tegob, kot je npr. sindrom razdražljivega črevesja.

2. Uživajte različne vrste vlaknin: ko se boste začeli prehranjevati z več vlakninami, segajte po tako topnih kot netopnih vlakninah, ki z združenimi močmi tako in drugače pomagajo črevesju. Na netopne vlaknine lahko naletimo v pšeničnih otrobih, polnovrednih žitih in zelenjavi, topne vlaknine pa vsebujejo ovseni kosmiči, oreški, semena in stročnice.

3. Ne uživajte preveč živil, ki vsebujejo veliko maščob: nekaj zdravih maščob je lahko koristnih za zdravje, prekomerno uživanje mastnih živil pa lahko povzroča zaprtje in upočasni prebavo. Če si jih boste že kaj privoščili, bodo prebavila manj obremenjena, če boste hkrati segali po živilih, ki vsebujejo veliko maščob, in živilih, ki vsebujejo veliko vlaknin.

4. Pusto meso je boljše: veliko vlaknin vsebujejo tudi nekateri viri beljakovin, ki vsebujejo tudi veliko maščob, kot so govedina, svinjina in nekatere vrste divjačine. Ljudje sicer moramo uživati beljakovine, vendar naj se na krožniku raje znajde pusto meso, ki jih vsebuje, na primer piščančje meso brez kože, svinjska ledja in goveji narezki, ki vsebujejo malo maščob.  
 
5. Moč probiotikov: probiotiki so koristne bakterije, ki živijo v črevesju in ki so nujno potrebne za prebavo ter zdrav imunski sistem, ker nas branijo pred škodo, ki si jo nakopljemo s slabo prehrano in stresom. Pomagajo tudi čim bolj povečati hranilno vrednost vsakega obroka.

6. Segajte po prigrizkih po točno določenem urniku: telo obožuje rutino, tudi če vam ne diši kaj preveč. Prebavila so bolj zdrava in aktivna, če se prehranjujete po točno določenem urniku. Pazite, da vsak dan ob približno enakem času zajtrkujete, kosite, večerjate in si privoščite prigrizke.

7. Popijte dovolj vode: že vrabci na strehah čivkajo, da vam lahko dovolj vode vsak dan pomaga, da se boste počutili bolj budne, da vas bo manj mučila silovita želja po hrani, redkeje pa se bodo tudi pojavljali glavoboli, ki so posledica dehidriranosti. Vendar, ali ste vedeli, da je voda lahko koristna tudi za prebavila, saj pomaga telesu bolj učinkovito razgraditi maščobe in topne vlaknine?

8. Uženite slabe navade v kozji rog: če spijete preveč kave ali alkohola ali kadite, lahko telo slabše prebavlja hrano, nakopljete pa si lahko tudi druge prebavne težave, kot so čiri in zgaga.

9. Potite se: gibanje je koristno za praktično vse organe v telesu, še zlasti za prebavila. Če se redno gibljete, stimulirate črevesje, da hrana enakomerno potuje skozenj.

10. Zgrabite bika – stres – za roge: telo lahko ponotranji zunanji stres. Notranji organi se fizično odzivajo na stres, pod katerim se znajdemo zaradi finančnih skrbi ali velikega projekta v službi.  Kadar je stres preprosto prehud, telo pahne prebavila v kaos. Bodite pozorni, pod kako hudim stresom ste, in si vzemite čas za aktivnosti, s katerim ga blažite.

Notranje počutje v telesu lahko vpliva na vsesplošno dobro počutje in zdravje. Ne pozabite upoštevati zgornjih 10 napotkov, s katerimi boste poskrbeli za svoja prebavila, da bodo lahko ona poskrbela za vas.CONVERSATION

0 komentarji:

Objavite komentar

Instagram

Sledi nam