Kako na pet načinov pripraviti imunski sistem na zimoNa veliko se ugiba, zakaj ljudje pogosteje smrkajo in kašljajo, ko pritisne mraz. Univerza Yale je v svoji študiji januarja 2015 oznanila, da mrzli zimski zrak oslabi obrambne mehanizme nosu, zato se bakterije in virusi, ki se smukajo po vseh mogočih kotičkih, lažje prikradejo v telo.

Pred to študijo je marsikdo domneval, da se bolezni pozimi bolj razpasejo zato, ker se ljudje več časa zadržujemo med štirimi stenami in zato v družbi drug drugega tudi dihamo isti zrak. Ta teorija morda deloma drži, vendar so znanstveniki dokazali, da nižje temperature ohromijo imunski sistem. Čeprav se zima vsako leto hočeš nočeš pojavi, lahko priskočimo telesu na pomoč, da bo lažje bilo bitko z vsiljivci, ki v njem niso dobrodošli.

»Naužijte se« vitaminov C in D

Čeprav so za ohranjanje zdravja pomembni vsi vitamini, sta še zlasti omembe vredna vitamina C in D, ker krepita vezivno tkivo v kosteh in se podajata v napad za virusi, da med hladnejšimi meseci redkeje zahajate k zdravniku. Vsak dan pojejte dovolj agrumov oz. citrusov, ki vsebujejo vitamin C, in stisnite zobe ter se v mrazu podajte na sonce, da boste prišli do zdravega odmerka vitamina D.

Kuhajte z zelišči in začimbami

Omara z začimbami naj bo pozimi ves čas zvrhana. Študije namreč kažejo, da česen, ingver, črni in kajenski poper, piment, kari in kurkuma krepijo obrambne mehanizme imunskega sistema.

Poskrbite za zdravo črevesje

Ker v črevesju naletimo na velik del človeškega imunskega sistema, močna prebavila predstavljajo pomemben del močnega imunskega sistema. Čeprav sta za zdravo črevesje nadvse pomembna zdrava prehrana in dovolj spanja, pojemo hvalo tudi probiotikom, ki jim pravimo tudi »zdrave bakterije«, ker pomagajo črevesju do zdravega delovanja. Jemljemo jih lahko kot prehransko dopolnilo, vendar so najbolj znani kot sestavni del jogurta.

Jejte, pijte, potite se, spite, ponovite vajo 

Za dobro počutje imunskega sistema moramo skrbeti enako kot za dobro počutje celotnega telesa. Uživajte polnovredna živila, raje segajte po vodi kot po brezalkoholnih pijačah, nekajkrat na teden se zmerno gibljite in spite 7 do 8 ur na dan; vse te zdrave odločitve pa naj vam preidejo v navado.

Ne bodite pod stresom!

Na žalost ni nihče imun na stres. Za organe pa je najbolj nevaren (in jih tudi najbolj prizadane) kronični stres oziroma stres, ki močno dvigne raven kortizola, t.j. hormona stresa, ki slabi imunski sistem in vam lahko pozimi res zmeša štrene. Zato ne pozabite: sprostite se, ne delajte po nepotrebnem iz muhe slona, pa o zimskih gripah in prehladih ne bo ne duha ne sluha.


CONVERSATION

0 komentarji:

Objava komentarja

Instagram

Sledi nam