S strogimi pregledi varujemo kakovost izdelkov


Preden v roke vzamete naročene izdelke, preden jih proizvedemo in zapakiramo, in še preden preizkusimo posamezne sestavine in končne izdelke, podpredsednica oddelka za zagotavljanje kakovosti, Lynda Hammons, pod drobnogled vzame obrate, ki nam dobavljajo sestavine za naše izdelke.

Lynda se namreč večkrat na leto odpravi na pot in na licu mesta opravlja redne preglede obratov dobaviteljev Synergy WorldWide in Nature's Sunshine Products. Seveda takšni pregledi sledijo temeljitemu postopku izbiranja dobaviteljev, v okviru katerega ocenimo čisto vsak proces v obratu potencialnega dobavitelja. Približno 90 % dobaviteljev redne preglede uspešno prestane, 10 %, ki pa ne, lahko spet začne poslovati s Synergyjem šele, ko črno na belem dokaže, da so ugotovljene pomanjkljivosti odpravljene.

Preden izdelki pridejo do samega potrošnika, je opravljenih že na tisoče korakov, ki so izrednega pomena za doseganje končnega cilja: tj. izboljšanja zdravja ljudi po vsem svetu. Synergy stori resnično vse potrebno, da so izdelki varni in učinkoviti. Od drugih podjetij se razlikuje ravno po tem, da oddelek za zagotavljanje kakovosti opravlja redne preglede pri dobaviteljih. Marsikatero podjetje namreč zelo redko (če sploh kdaj) obišče obrate, kjer pridelujejo oziroma proizvajajo sestavine izdelkov, ki jih dotično podjetje proizvaja.

Lynda nam je povedala, da je obiskala že številne dobavitelje, ki so jo želeli peljati na kosilo in ji razkazati svoj obrat, nato pa komajda verjeli, da si resnično želi pregledati njihov obrat, saj si marsikatero podjetje za to preprosto ne vzame časa.

Proces izbiranja dobaviteljev se začne v nabavnem oddelku, ki, če za nov izdelek potrebujemo nove sestavine, začne iskati dobavitelje po vseh kotičkih sveta, tja od Kitajske do Nemčije in Kalifornije. Oddelek za zagotavljanje kakovosti v sodelovanju z oddelkom za raziskave in razvoj ter nabavnim oddelkom opravi terenski pregled dobaviteljevega obrata, ko ta uspešno prestane prvo fazo preverjanja. Dobavitelji, na katere se najraje obračamo, dobavljajo sestavine Nature's Sunshine Products že od ustanovitve podjetja v 70-ih letih prejšnjega stoletja naprej.

Lynda pravi: »Ne podpisujemo pogodb z najcenejšimi dobavitelji in ne menjamo dobaviteljev samo zato, ker nam nekdo drug ponudi nižjo ceno. Ko z nekom sklenemo pogodbo o dobavi sestavin, jo sklepamo na dolgi rok, kar pa ne pomeni, da prenehamo kadar koli testirati sestavine, ki jih od njega prejmemo. Pa tudi, če od nekoga prejemamo čiste sestavine že 40 let. Tudi pri takem dobavitelju si vzamemo dovolj časa za testiranje čisto vsake serije izdelka, ki prispe v naš proizvodni obrat.«

Lynda in njeni sodelavci pregledajo obrate novih dobaviteljev na kraju samem, preden Synergy WorldWide in Nature's Sunshine Products uporabita njihove sestavine, obstoječe pa na dve do tri leta. Vsako leto ocenjujejo tudi tveganja glede na državo, sestavino in dobavitelja, na podlagi česar se tudi odločajo, katerega od obstoječih obratov je treba spet pregledati. Ker kitajski dobavitelji naravnih zelišč veljajo za »visoko tvegane« glede na naše standarde kakovosti, jih oddelek za zagotavljanje kakovosti pogosto obišče in si bo leta 2016 vzel kar tri tedne časa za pregled obratov čisto vseh dobaviteljev na Kitajskem.

Lynda in njeni sodelavci dobavitelju pred vsakim pregledom jasno povedo, kaj od njega pričakujejo. Čeprav bi lahko rekli, da Lynda išče iglo v senu, kar se tiče kakovosti, si želi, da bi vsak dobavitelj uspešno prestal pregled svojega obrata, zato mu pomaga izpolniti naše standarde. Pogosto v tem primeru tudi napove, kakšne izdelke bo Synergy proizvajal, kakšna pričakovanja ima glede testne metode in jim poda še druge informacije. Prav zato nabavni oddelek in oddelek za zagotavljanje kakovosti vedno zaprosita za dovoljenje za pregled obrata, še preden se ta začne, saj se tako tkejo medsebojne vezi.


Lynda med vsakim pregledom najprej preveri, ali se obrat ravna po dobrih proizvodnih praksah (GMP), tj. po sistemu, s katerim želimo zmanjšati tveganja farmacevtske proizvodnje, ki jih s testiranjem končnega izdelka ni mogoče odpraviti. Synergy WorldWide in Nature's Sunshine Products upoštevata zahteve GMP tudi pri testiranju in proizvodnji svojih izdelkov. Pregled vsakega obrata traja najmanj osem ur, kar je zelo odvisno od tega, kako težko je pripraviti izvleček potrebne sestavine ali jo proizvesti.

Lynda si najprej ogleda čisto vsak korak, preko katerega gre določen izdelek, vse od prejema sestavine do skladiščenja. Takrat oceni celotno infrastrukturo, v toaletnih prostorih pa preveri, ali sta na voljo milo in topla voda. Če dobavitelj ne poskrbi za dostop do tople vode in ustrezno higieno svojih zaposlenih, pregleda ne prestane. Obrat mora biti tudi čist in ustrezno vzdrževan. Pregledu proizvodnega obrata sledi ocena laboratorijev za nadzor kakovosti, saj morajo biti procesi zagotavljanja kakovosti pri dobavitelju enaki procesom pri Synergyju. Preden sestavine prispejo do proizvodnega obrata Nature's Sunshine Products/Synergy WorldWide, prestanejo že veliko testov, s katerimi potrdimo, da so čisti in učinkoviti.

Lynda pa se med pregledi obratov dobaviteljev najbolj zamudi pri ocenjevanju dokumentacije dobaviteljev, ki jih zaprosi za naključne dokumente o sanitarno-higienskih razmerah, nadzoru kakovosti, tehničnih opisih, nadzoru nad škodljivimi organizmi, usposabljanju iz GMP, usposabljanju zaposlenih, umerjanju instrumentov, validaciji, mikronadzoru okolja, nadzorovanju sprememb in postopkih odpoklica, saj le tako zagotovo ve, da so proizvodni procesi pri danem dobavitelju konsistentni, čisti in varni.

Nazadnje pa se z dobaviteljem pogovori tudi o njegovi okoljevarstveni (zeleni) naravnanosti. Kako si prizadeva biti okolju prijazen? Kaj počne z nevarnimi odpadki? Kako skrbi za čim večjo energijsko učinkovitost? Kako reciklira? Ali je vključen v projekte trajnostnega razvoja? Synergy si želi sklepati partnerstva z dobavitelji, ki si nadvse želijo po svojih močeh prizadevati ohraniti Zemljo, in jih pri tem podpirati.

Dobaviteljem pod nobenim pogojem ne pogledamo skozi prste. Kadar nas obiščejo v proizvodnem obratu Nature's Sunshine Products/Synergy WorldWide, se mu kar ne morejo načuditi, Lyndi pa pogosto rečejo, kako zelo si želijo, da bi si ga ogledali, preden je ona pregledala njihov obrat, da bi resnično razumeli, s kakšnim podjetjem imajo opravka.

Lynda pravi: »V res veliko veselje mi je delati za podjetje, ki me podpira pri vsakem koraku zagotavljanja kakovosti. Ker želimo z izdelki in poslovno priložnostjo pomagati čim več ljudem, jim moramo ponuditi samo najboljše.«

CONVERSATION

0 komentarji:

Objava komentarja

Instagram

Sledi nam