Synergy sponzorira svetovno prvakinjo v hitrostnem jadranju na deski
Zara Davis je svetovna rekorderka in prvakinja v hitrostnem jadranju na deski ter osteopatinja. Ponosno se ponaša z našim logotipom na svoji jadralni deski in je le zadnja v vrsti vrhunskih športnikov, ki jih sponzorira Synergy, obenem pa izdelkov ne jemlje samo sama, ampak jih priporoča pacientom v svoji ordinaciji v Veliki Britaniji.

Jadrati na deski se je naučila, ko ji je bilo 13 let, vendar je med 15. in 27. letom starosti šport obesila na klin, vse dokler je zdaj že nekdanji šef ni spodbudil, da spet prime v roke jadralno desko. In tako se s hitrostnim jadranjem na deski ukvarja še danes. Pri 27. se je ponovno priučila vseh potrebnih veščin, med jadranjem na deski na jezeru pa spoznala celo moža.

Zara, ki se že bliža abrahamu, se je tako maja 2016 na prvem svetovnem prvenstvu v hitrostnem jadranju na deski (Dunkerbeck GPS Speed Challenge na otoku Fuertaventura) zavihtela na najvišjo stopničko pri ženskah, na tekmovanju pa ni premagala samo sotekmovalk, ampak zabeležila tudi hitrejši čas kot polovica moških tekmovalcev. Za povrh se ponaša s šestimi naslovi evropske prvakinje, ker pa je tudi svetovna rekorderka v hitrostnem jadranju na deski na 1 miljo (34,74 vozlov; 60 km/h) in na 500 metrov (45,83 vozlov; 85 km/h), se je je prijel nadimek »najhitrejša ženska na vodi«. 

»Hitrostno jadranje na deski mi predstavlja velik izziv, poleg tega pa sem še na morju, ki ga naravnost obožujem. Ugotovila sem, da mi je bil dar za to športno disciplino iz tega ali onega razloga položen v zibko. Seveda se odlični rezultati pokažejo šele po letih trdega treninga, vendar ko ti gre nekaj dobro od rok in nog, je treba pridobljeno znanje in sposobnosti samo še izpiliti. Sama si prizadevam s svojim darom navdihovati mlade, še zlasti dekleta, da se začnejo ukvarjati s športom, morda celo z jadranjem na deski.«

Pri jadranju na deski sta nadvse pomembni kakovost in struktura deske ter jadra jadralne deske, ki morata biti izdelana in med seboj povezana tako, da se čim bolj izkoristi veter. Hitrostni jadralci na desko jadrajo na približno enkrat večji jadralni deski kot rekreativni jadralci na desko, saj morajo izkoristiti čim več moči vetra. Zara pravi, da bi lahko fizikalne lastnosti jadra na jadralni deski primerjali s fizikalnimi lastnostmi letalskega krila, ker mora biti jadro pod ustreznim kotom, da ujame dovolj vetra, ki te poganja naprej.

Vendar naj vas to ne zavede k misli, da se lahko hitrostnega jadranja na deski loti čisto vsak, ki si je omislil pravo opremo. Več vetra, ko jadralec na deski izkoristi za gibanje, težje se oklepa jadra. Jadro in desko lahko obvlada namreč le nekdo, ki premore dovolj moči. Zara, ki meri 183 cm v višino, mora tako ves čas paziti, da v telesu ohranja dovolj puste mišične mase, da ostaja konkurenčna v svoji disciplini. Njena postava ji je v hitrostnem jadranju na deski v veliko prednost.

»Fizikalni zakoni, ki so v igri v hitrostnem jadranju na deski, so kar malo hecni. Jadraš dejansko samo na zadnjem delu deske in kobilici, na tekmovanju iz hitrostnega jadranja na deski lahko uspeš samo, če si v odlični kondiciji, zelo močan in če si tudi upaš tvegati.«

Zara pravi, da v hitrostnem jadranju na deski brez poguma preprosto ne gre. Samo zamislite si, da s hitrostjo 43,5 vozla (približno 80 km/h) jadrate po vodi, izgubite ravnotežje in vas, tebi nič meni nič, vrže v vodo. To gotovo še zdaleč ni prijetno.

»Jadralno deskanje je fizično zelo naporen šport. Najtežje je ohranjati ravnotežje in stabilnost. Ves čas so na delu vse mišice. Prav zato morata srce in ožilje iz trenutka v trenutek delati na polno.«


Zara na vodi trenira na jezeru West Kirby Marine Lake, ki je od njenega doma v Bristolu oddaljeno približno 4 ure vožnje. Poleg ur, ki jih preživi na delovnem mestu, do 15 ur na teden plava, kolesari, teče, vadi pilates in dviga uteži. Prehranjuje se s hrano, ki vsebuje veliko hranil, pije veliko vode in pazi, da vsak dan vzame tudi kakovostna prehranska dopolnila, sedaj tudi ProArgi-9+, e9, Phytolife in Mistify. Zara je živ primer zdravja za vse paciente v osteopatski ordinaciji.

»Ker delam z veliko vrhunskimi športniki, bi se raje pogreznila v tla, kot da bi svojim strankam priporočala izdelke, za katere bi vedela, da vsebujejo takšne ali drugačne nečistoče.«

Kot vrhunska športnica zna prepoznati odlične izdelke, zato je, zaradi temeljitega preizkušanja kakovosti in strogih proizvodnih standardov, od katerih v proizvodnem obratu Synergy WorldWide ne odstopamo niti za ped, prepričana, da bo tudi po njihovi zaslugi segala v svojih rezultatih vse višje in za povrh še izboljšala zdravje svojih pacientov.

CONVERSATION

0 komentarji:

Objavite komentar

Instagram

Sledi nam