Deset živil, ki varujejo srce


Ker v ZDA vsako leto februarja obeležujemo zdravje srca, se temu pridružujemo tudi pri Synergyju z razširjanjem informacij o zdravem srcu. Zato bi vas spodbudili, da ste ta mesec še posebej pozorni na svoje srce, saj gre nenazadnje za mišico v telesu, ki pridno dela. Včasih nas vsakdan tako zelo ujame v svoje kremplje, da pozabimo, kaj potrebuje srce, če pa boste iz dneva v dan skrbeli za njegovo zdravje, ga ne boste samo okrepili, ampak se boste tudi sicer bolje počutili.

Zdrava prehrana je ključnega pomena za zdravo srce, vendar boste iz hrane, ki jo uživate, težko potegnili največ, če ne boste vedeli, kaj morate jesti. 

V nadaljevanju navajamo deset superživil, s katerimi boste zaščitili svoje srce:

Losos
Losos je zelo priljubljena in za srce zelo zdrava riba, ker vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin, ki preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, izboljšujejo krvni obtok in zmanjšujejo raven trigliceridov v krvi, ki prispevajo k boleznim srca.
Ameriško združenje za srce priporoča najmanj dve porciji (ena porcija = 100 g oziroma približno tako velika, kot je računalniška miška) modrih rib na teden.

Oreški
Orehi, mandlji, indijski oreški in pistacije so tudi odličen (in cenejši) vir omega-3 maščobnih kislin. Po mnenju raziskovalcev približno 150 gramov oreškov na teden varuje pred boleznimi srca.

Nemastno mleko in jogurt in mleko in jogurt z nizko vsebnostjo maščob
Vemo, da mlečni izdelki vsebujejo veliko kalija, ki pomaga znižati krvni tlak. Kadar uživate nemastno mleko in jogurt oziroma mleko in jogurt z nizko vsebnostjo maščob, zaužijete zelo malo (ali sploh nobenih) nasičenih maščob, za katere vemo, da zvišujejo holesterol.

Maline
Maline in drugo okusno jagodičevje vsebujejo veliko antioksidantov, vlaknin in vitamina C, z njimi pa lahko zdravo zmanjšate tveganje za bolezni srca in srčno kap.

Čičerika
Slava humusu! Čičerika je priljubljena in vsestranska za srce zdrava hrana. Drobna čudesa so odličen vir topnih vlaknin (za katere vemo, da zmanjšujejo 'slabi' holesterol oziroma LDL).

Ovseni kosmiči
Oves vsebuje vlaknine, ki jim pravimo betaglukan, ki pomagajo zmanjšati LDL. Zadostuje že ena in pol skodelice na dan. 

Avokado
Avokado je tako kremast zaradi ‘dobrih’ maščob, ki zmanjšujejo LDL in delujejo protivnetno (tako varujejo arterije).

Olivno olje
Olivno olje je stalnica v Sredozemlju, zanj pa tudi pravijo, da je zdrav nadomestek za maslo in druga olja. Vsebuje tudi manj nasičenih maščob, ki sicer povečujejo LDL in kopičijo maščobne obloge na 
stenah arterij. 

Črna čokolada
Da … na seznamu se je znašla tudi čokolada, saj kakav, iz katerega jo izdelujemo, vsebuje veliko flavonolov, ki pomagajo znižati krvni tlak, preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, antioksidanti, ki jih vsebuje čokolada, pa skrbijo, da se ‘slabi’ holesterol ne lepi na stene arterij.

Grozdje
Resveratrol, ki ga vsebuje grozdje, prispeva k zdravemu srcu, ker preprečuje zlepljanje trombocitov, zmanjšuje tveganje nastajanja krvnih strdkov in preprečuje poškodbe na ožilju srca. 


CONVERSATION

0 komentarji:

Objava komentarja

Instagram

Sledi nam