Kako pripraviti akcijski načrt


Udeležili ste se Kick-Off dogodka, si v glavi zamislili, kako boste uspeli, razmislili, kaj bi radi v letu 2016 dosegli, in stopate v stik z novimi uporabniki in člani. Kako pa boste združili vse, kar ste izvedeli, in nove zamisli, ki so se vam porodile, v zaključeno celoto, da boste lahko dosegli svoje cilje? Podjetniki nadvse produktivno dosegajo svoje potenciale tudi z načrtovanjem, kaj bodo počeli, in z zastavljanjem ciljev.
Akcijski načrt lahko pripravite na tisoč in en način. Vsak od njih je edinstven, vendar boste produktivni ostajali le z nekaterimi ključnimi koraki, s katerimi si boste pripravili akcijski načrt, ki vam bo kar se da pisan na kožo.
Točno določite cilje
Ko začnete načrtovati, vam mora biti jasno kot beli dan, kaj bi radi dosegli. Če si ne boste zastavili kratko- in dolgoročnih ciljev, ne boste nikoli vedeli, ali so vse priprave obrodile ustrezen sad oziroma ali se je vsega skupaj sploh vredno lotiti. 
NASVET: Evidentirajte cilje, ki si jih zastavite, in vse, kar počnete za uresničitev svojega načrta. Če boste vse to evidentirali, si boste lažje uredili misli, si ustvarili boljšo sliko, kako napredujete, in sebe držali za besedo. 
Ostajajte na trdnih tleh
Ostajati na trdnih tleh in stvaren ni namenjeno temu, da zavre željo, ki vas žene, da bi uspeli, ampak predstavlja orodje, s katerim ste pod manjšim stresom, če se vam ne uspe držati rokov, če pridete navzkriž z zunanjimi okoliščinami ali pa če se preprosto preveč izčrpate. Če človek ostaja na trdnih tleh, lahko proaktivno dosega svoje cilje, ne da bi mu motnje, do katerih hočeš nočeš prihaja, jemale pogum in voljo.
NASVET: Stvarni in produktivni boste ostali, če si boste zastavljali preproste mejnike, ki jih boste lahko izmerili. Če boste korak za korakom dosegali svoje cilje produktivnosti, boste ostajali ves čas motivirani in še naprej odločno uresničevali svoj načrt.
Ostanite organizirani
To je treba vedno znova poudarjati. Če ste namenili določen čas posamezni nalogi, jo odkljukajte kot opravljeno, ko jo zaključite. Odkljukajte jo s seznama nalog, da tudi na papirju potrdite, da ste nekaj opravili, saj boste tako na tekočem, kaj ste že izpeljali, kaj pa vas še čaka. Poleg tega pa vas bo odkljukanje navdajalo z neverjetnim zadovoljstvom.
NASVET: Fascikli se nam morda zdijo za časom, vendar kljub temu še vedno služijo nadvse pomembnemu namenu. Če vi (ali vaš računalnik) radi kaj pozabi(te) ali 'založi(te)', lahko varno shranite vse pomembne podatke tudi na papirju in jih spravite v fascikle, da boste do njih zlahka prišli. Seveda pa ne smete fascikla nato izgubiti ... 
Časovnice
Če ne določimo ustreznih časovnic, manjše naloge pogosto preložimo v prihodnost ali pa nanje celo pozabimo, zato nam začne teči voda v grlo pri tem in onem projektu, mi pa smo pod hudim stresom. Če si pripravite stvaren urnik, držite sebe za besedo in imate na voljo dovolj časa, da razmišljate o prihodnosti. Če torej niste prepričani, koliko časa boste potrebovali za določeno opravilo, mu namenite za vsak slučaj še eno uro več od predvidene. Še toliko bolje, če nalogo uspešno opravite prej, kot ste pričakovali! Tako lahko preidete na naslednjo, ne da bi imeli občutek, da vas čas in ura priganjata. 
NASVET: V urniku naj bo prostor tudi za odmore in premore. Če si vzamete čas za sprostitev, vam možgani ne bodo pregoreli, vi pa boste ostajali osredotočeni, ne da bi se vam zdelo, da se vam je nagrmadilo preveč opravkov. V urnik vključite čas za kosilo in odmor za kavico, da lahko daste za kakšno urico možgane na pašo.
Ne vrzite puške v koruzo
Ko ste pripravili načrt in se uskladili s svojim timom (če to velja v vašem primeru) ter si zastavili cilje, sledi zadnji, najpreprostejši in najpomembnejši korak. Zavihajte rokave in se vrzite v delo!
NASVET: Včasih se zgodi kaj nepričakovanega, zato, če se vam zdi potrebno, spremenite datum, ko naj bi nekaj izpeljali. Naj vam nepričakovano dogajanje ne vzame volje in poguma. Poglejte si svoj načrt in ga prevetrite, ampak za nobeno ceno ne izgubite svojega cilja izpred oči!

CONVERSATION

0 komentarji:

Objava komentarja

Instagram

Sledi nam